Smycken / Material

Material

Silver
Alla våra silversmycken är tillverkade i sterlingsilver 925, och klarar nickeltesterna enligt eu:s direktiv. Sterling silver är det silver som vanligtvis används till smyckestillverkning. Sterlingsilver består av 925 tusendelar (92,5%) silver och resten koppar. Sterlingsilver är vitare och mjukare att arbeta med. Allt silver mörknar med tiden, det är faktiskt ett kännetecken för silver med hög silverhalt. Silver reagerar på svavelväte och syre som finns i luften, på huden, tyger, plaster, gummi, cigarettrök, fossila bränslen, parfym och vissa hudkrämer. Oxidationen är oundviklig men är lätt att åtgärda genom smyckesvård. Silvret håller sig finast ju mer det används. När man inte använder sina silversmycken förvaras de bäst i en plastpåse på en torr och mörk plats. När silvret förlorar sin glans, oxiderar (mörknar) eller gulnar, putsar du enklast upp det med en putsduk för silver. Det finns även många bra silverdip på marknaden.

Stål
Rostfritt stål är ett hårt material som inte oxiderar. Stålet är mörkare i färgen än vad silver är, och är ett lättskött material som inte behöver underhållas. Blir smycket smutsigt kan det rengöras med lite såpa och vatten. Rostfritt stål innehåller halter av nickel, men det är så hårt bundet i metallen att en nästan obefintlig del släpps ut. Därför är det ett populärt material för nickelallergiker. Smycken i stål kan användas då du duschar eller badar hemma. Undvik dock saltvatten som kan få stålet att rosta om det har småskador eller inte blir rengjort efter badet. Ska du bada i havet så ta av dig smycket innan, samma gäller om du ska bada i bassänger där vattnet innehåller klor.

Titan
Titan är snäppet bättre än rostfritt stål. Det är oerhört motståndskraftigt mot korrosion och rost. Till skillnad från rostfritt stål, kan du använda smycket även då du badar i saltvatten eller i bassänger där vattnet innehåller klor utan att göra rent det efteråt. Titan väger mindre än stål, men har samma mörka färg. Smycken i titan kan bäras av nästintill alla, då det knappt släpper ut något nickel alls.

Tungsten
Tungsten är det internationella ordet för volframkarbid. Ordet kommer från svenskan och syftar på materialets hårda densitet.Volfram är extremt hård och tät. I kombination med kol och andra element, blir det volframkarbid, som registrerar mellan 8-9 på mohs hårdhet skala. Smycken i tungsten är ungefär 10 gånger hårdare än 18k guld och fyra gånger hårdare än titan. Smycken i tungsten har blivit väldigt populära, de behöver inte underhållas och är det perfekta alternativet för nickelallergiker.

Bijouteri
Bijouteri är en blandning av olika metaller. Smycken i bijouteri har en begränsad livslängd, men håller sig fina längre med rätt skötsel. Förvara bijouterier på en mörk och torr plats, i en tillsluten plastpåse. De är känsliga för fukt, så ta av smyckna när du duschar eller badar. Alla våra smycken i bijouteri är nickeltestade enligt eu:s direktiv.

Läder
Läder blir bara bättre med tiden. Som helt nytt kan lädret färga- eller olja av sig, i början. Detta är helt normalt och går bort med tiden. Lädret blir även mindre hårt och mer följsamt med tiden. Läder är ett tåligt material som kan hålla i många år. Fukt kan orsaka fläckar och mögel, så duscha inte med lädersmycken på.

Pärlor
Sötvattenspärlor är känsliga för fukt och parfym. Torka gärna av med en putsduk efter du haft pärlorna på dig så håller sig lystern.
Pärlorna förvaras lämpligast i linneduk, i en tillsluten plastpåse eller hängande i rumstemperatur. Bomull har en uttorkande effekt på pärlan och bör därför undvikas.

.

Free WordPress Themes